Det sanselige 1700-tallet

I forbindelse med årets Melamartna satte vi opp utstillingen “Det sanselige 1700-tallet”. Utgangspunktet for utstillingen er prosjektet Historiske toll- og skipsanløpslister, som har transkribert og standardisert summariske vare- og skipsanløpslister fra samtlige norske tollsted gjennom et utvalg år på 1700-tallet, og gjort dette tilgjengelig i to søkbare databaser. De har laget utstillingsplakater som tar for seg de store linjene, men lar det være opp til den som setter opp utstillingen til å fylle den med gjenstander fra egne samlinger, kopier av ting fra 1700-tallet eller bruke gjenstander som gir de samme, eller i hvert fall så nært vi i dag kommer, sanseopplevelser som på 1700-tallet.

Et langbord fylt med spennende krydderlukter og smaksprøver ble hovedattraksjonen, og spesielt ungene frydet seg over å lukte på forskjellige krydder.

Tekstil

Vi så utstillingen da Helgeland Museum satte den opp på Petter Dass Museet våren 2018. Vi lot oss inspirere av deres design, og spesielt den morsomme måten å henge opp tekstilene på. Til utstillingen fikk vi også låne flotte dukker fra Berit Bjerkem med rekonstruerte drakter fra Nord-Trøndelag.

I tillegg brukte vi gjenstander fra Namdalsmuseet sin samling for å lage små miljøer. Til tollerens arbeidsplass kunne vi blant annet låne en flott ølkanne, og et gammelt kompass. Med lukten av tørrfisk, tjære, linolje og tobakk ble det et flott lite miljø.

Dette er en utstilling som skal vandre rundt i våre kommuner i Namdalen, og vi gleder oss fryktelig til å reise rundt med den.