Innlegg merket ‘bygdemuseum’
Elvelangs med båt
Alfred Urstad var en av de siste aktive båtbyggerne i regionen. Han bygde elvebåter, såkalte Urstadbåter, i over 50 år. Båtbyggerverkstedet hans ble flyttet til Grong Bygdamuseum, og i dag kan du se en utstilling om båtbyggeren Alfred, samt lærer mer om prosessen med å bygge en elvebåt. Båtbygging er et tradisjonshåndverk, som er basert på…
Les merFiskeri i Flatanger
På bygdemuseet på Hilstad i Flatanger har de nå fått et rom til temporære utstillinger. Det er den gamle lesesalen, som også har vært benyttet som gymsal. Museets Venner har ryddet rommet og nå er det satt om en ny utstilling om fiskeri i Flatanger. Utstillingen har mange lokale bidrag: utstillingsteksten er skrevet av en…
Les merNy basisutstilling om fiske i Osen
Osen Bygdatun er et aktivt bygdemuseum, som har mange flinke frivillige. I samarbeid med noen av disse ildsjelene har vi laget en ny basisutstilling i et av naustene på tunet. Utstillingen forteller om fiske i Osen og båtens betydning. I tillegg er det en egen vegg dedikert til Storversdagen, en stor ulykke i 1859 der…
Les merSkoleplansjer i Flatanger
Flatanger bygdemuseum består av en sammenbygd lærerbolig og skolehus på Hilstad. Blant mange spennende gjenstander i samlingen, har de en stor mengde skoleplansjer. Disse plansjene har vært lagret på museet i mange år, noen var registrerte mens andre var satt dit fra andre skoler i kommunen. Når var det på tide å sortere igjennom alle…
Les merFagdag for frivillige
Vi har lenge tenkt på å samle våre mange frivillige til en nettverkssamling, og siden det er frivillighetens år i år, så passet det ypperlig å invitere til en Fagdag for frivillige. Alle frivillige på bygdemuseene i hele Namdalen ble invitert til en samling på Grong. Vi snakket om registreringsarbeid og alt arbeidet som gjøres…
Les merSikringsgjennomganger i distriktet
Sikring av bygg og samlinger er en helt sentral del av arbeidet for et museum. For våre museumsanlegg i distriktet er det en ekstra stor utfordring siden man har få eller ingen ressurser til dette arbeidet. En sikringsgjennomgang ser på brann, tyveri og klima (lys, temperatur, luftfuktighet og skadedyr/insekt), og er et verktøy for å…
Les merOsen Bygdatun
I 2020 fikk vi inn fem nye kommuner i Distriktsseksjonen, og en av disse er Osen. Osen Bygdatun ble etablert i 1972, og består av et gårdstun, ei naustrekke og en gammel skolebygning. Det har også blitt reist et naust som huser museets driftsfunksjoner. Bygningene inneholder gjenstander og utstyr fra gården, samt en del gjenstander…
Les merFilm fra taktekkingskurset
I juni i år ble det holdt et kurs i taktekking med never og torv på Sørli Museum i Lierne. Seksjonsleder for bygningsvern i Museet Midt var kursleder, og i løpet av to solfylte dager fikk kursdeltakerne lære om taktekking med never og torv. Kurset var støttet med midler fra Fortidsminneforeningens prosjekt “Kulturminner for alle”,…
Les merBesøk et av våre museumsanlegg i sommer!
I Distriktsseksjonen har vi mange flotte museumsanlegg og gjenstandssamlinger. Disse er for det meste ubemannede, men det er mulig å få en omvisning om man ønsker det. Trykk deg inn på kartet for å få mer informasjon, eller sjekk vår sommerbrosjyre nederst. Disse ti anleggene har et mangfold av bygninger, gjenstander og historier å…
Les merLeka Bygdemuseum
I 2020 fikk vi inn fem nye kommuner i Distriktsseksjonen, og en av disse er Leka. Leka Bygdemuseum ble åpnet for publikum i 1961, og består av bygdetunet på Skei, Leknes Gamle skole samt steinhytta i Skeisnesset kultursti. Bygdetunet har flere eldre bygninger og utstillingslokaler, og en gjenstandssamling bestående av ca 2000 gjenstander. Samlingen omfatter…
Les merFlatanger Bygdemuseum
I 2020 fikk vi inn fem nye kommuner i Distriktsseksjonen. En av disse er Flatanger, en kystkommune med en rik og spennende historie. Flatanger Bygdemuseum ble åpnet for publikum i 1981, og består av en sammenbygd skolestue og lærerbolig, samt et uthus med lager for båter og redskaper. Gjenstandssamlingen pr i dag består av cirka…
Les merEn tekstilsamling digitaliseres og sikres
På Haugum Mølle i Overhalla finnes det en gjenstandsamling som ble testamentert til kommunen av Ludvig Strømhylden. Denne såkalte Strømhyldensamlingen består av 600-700 gjenstander, deriblant en god del tekstiler. Det har tidligere blitt laget en utstilling med disse tekstilene som fokus, som du kan lese mer om her. Arbeidet med å registrere og digitalisere…
Les mer