Godt nok

Noe vi har snakket mye om rundt omkring på bygdemuseene våre har vært hva som er godt nok. Vi skulle alle ønske at det var optimale magasinforhold, at samlingen var registrert på Primus og Digitalt Museum med bilder, og at bygningene i det minste var oppe på normal vedlikeholdsstandard. De fleste museer rundt omkring i landet er nok langt unna disse standardene, så det er ikke noe som er unikt for våre bygdemuseer. Vi legger nok likevel lista på en litt annen plass når vi snakker om disse tingene; vi snakker om hva som er godt nok.

 

Interiør fra Fosnes Bygdemuseum

Vi skulle ønske at det var gode magasinforhold, men vi tar til takke med en låve eller noen tomme lokaler som er tørre. De skulle gjerne ha hatt et mer kontrollert klima med tanke på luftfuktighet og temperatur, men det er godt nok at temperaturen er sånn nogenlunde jevn. Vi skulle gjerne lært alle sammen opp i Primus slik at samlingene ble skikkelig registrert, men dette er nok noe vi aldri kommer til å komme i nærheten av å oppnå. Primus er et stort og komplisert program som ikke er særlig brukervennlig for en pensjonist som syns det kunne vært hyggelig å bidra litt på det lokale bygdemuseet av og til. Så hva gjør man da?

Kulturrådet har snakket en stund om at de skal lage en light-versjon av Primus, men til den kommer så har vi valgt en analog løsning. Vi har laget registreringskort basert på Primus, der vi bruker de samme begrepene som programmet. Slik blir det enklere for noen på et senere tidspunkt å bare punche inn opplysningene i Primus. Vi skulle gjerne har fått ting registrert rett inn i Primus, men det er foreløpig godt nok at det blir registrert på disse kortene. Det blir heller ikke registrert veldig mange gjenstander hver gang man møtes, men slik er det. Ved et bygdemuseum er det museumsstyret som møtes en gang i blant og registrerer på kort. Ved et annet bygdemuseum møtes de som er interessert en gang i måneden for å registrere. Praten går og det diskuteres livlig, så får det heller være at det ikke registreres så mange gjenstander på en kveld. De har det hyggelig og har fokus på det sosiale, så da er det godt nok med seks registrerte gjenstander på en kveld.

Godt nok er en ganske fleksibelt begrep som gjør at man kan sette sine egne standarder som er tilpasset de lokale forholdene. Og akkurat det er ganske vesentlig når man jobber ute i bygdenorge med små museum, små forhold, stor frivillighet og mange kopper kaffe.