Bergsmolåna får guidemanual

Ved Bygdamuseet i Grong kommunene finner vi Bergsmolåna. Det er ei tradisjonell trønderlån fra 1833. Typisk for trønderlånene er at de er lange og smale, og gjerne påbygd i flere omganger. Bergsmolåna er påbygd to ganger; 1857 og 1924. Av det opprinnelige gårdstunet er også driftsbygningen og stabburet bevart, mens de øvrige bygningene er gått tapt. Det er mange historier knyttet til Bergsmolåna, og mange minner har blitt skapt her. En del av disse historiene er nedskrevet, og mange av disse forteller om tidligere liv og virke i huset. Nå er et utvalg av disse historiene samlet i en guidemanual.
Bergsmolåna har vært en del av museal virksomhet siden 1988. I perioden 2011-2013 gjennomgikk bygget en større istandsetting, hvor Museet Midt ved Namdalsmuseet bisto kommunen med prosessen. Det ble da skapt miljøutstillinger i flere av rommene, og det ga et godt utgangspunkt for å formidle gårdens historie.
I dag driftes Grong Bygdamuseum av ei oppnevnt museumsnemd. Ofte er det representanter fra museumsnemda som møter publikum når de besøker museet, og de tilbyr gjerne omvisning. For å trygge de i rollen som omvisere har vi i Distriktsseksjonen utviklet guidemanualer. Guidemanualene forteller grunnleggende historie om byggene, men også et utvalg av historier knyttet til de enkelte bygg eller gjenstander som stilles ut. For Grong bygdamuseum har Distriktsseksjonen utviklet guidemanualer for både båtverkstedet til Alfred Urstad og magasinutstillingen på lemmen, samt nå sist en guidemanual for Bergsmolåna. Seksjonen har også for flere av de øvrige bygdemuseene i Namdal utviklet slike guidemanualer.
I arbeidet med å utvikle guidemanualene blir relevant historie og all tilgjengelig informasjon om et bygg samlet i et dokument. Det gjør guidemanualene til en ressurs utover det å være et verktøy for de guidene ved museene. Det er et arbeid som er omfattende, og vil i mange tilfeller også innebære intervjuer i tillegg til gjennomgang av arkivmateriale. Seksjonen har som mål å utvikle flere guidemanualer for bygdemuseene i distriktet. Dette arbeidet vil ta tid, men i takt med fornying av utstillinger vil utarbeidelse av guidemanualer være en del naturlig av prosessen.