Hållinghallen og Olympieren Pål Tyldum

Premieskapet i sin helhet

På Høylandet har den nye flerbrukshallen “Hållinghallen” blitt tatt i bruk. I foajeen ønsket kommunen å stille ut premiesamlingen til Pål Tyldum, og vi i distriktsseksjonen har hatt ansvaret for utstillingen.

Tre av æresprisen som Pål er tildelt. Fra venstre: Sondre Nordheim’s ærespris, Fearnleys Olympiske ærespris og Olavsstatuetten.

Pål Tyldum er blant de mest kjente og meritterte norske langrenns-løperne gjennom tidene. Han behersket alle distansene, men var kjent for sin utholdenhet og særlig for å kunne disponere kreftene sine riktig i lange skiløp. I løpet av karrieren tok Pål en rekke seiere og pallplasseringer, og ikke minst har han deltatt i tre olympiske leker og hentet hjem fem OL-medaljer. Med alle de disse merittene har Pål utmerket seg som en av de fremste utøverne innenfor norsk langrennshistorie – og er en av Hållingenes store sønner.

Hyllen med medalje og premier fra Holmenkollen

Utstilt – ikke oppstilt

Vi har jobbet sammen med en arbeidsgruppe for å realisere denne utstillingen. Vi har ikke så mye kunnskap om medaljer og premier og skiløp, og da er et godt å kunne støtte seg på personer med unik fagkunnskap og entusiasme.

Premiene er sortert tematisk, og vi har prøvd å sette de inn i en litt større kontekst supplert med tekster, sitater, bilder og effekter. Kommunen ønsket at utstillingene skulle være til inspirasjon for den yngre generasjon av Hållinger, de som bruker hallen i dag. Pål viser at det går an å komme fra Høylandet og bli olympisk mester. I tillegg har vi løftet frem hvordan skiløpere trente før, og forskjellen på treningsmetoder og profesjonalisering.

Pål sine ski, utlånt fra Namdalsmuseet.

Utstillingen står Hållinghallen på Høylandet, og skal i første omgang stå i ti år.