Kjolen til Svanhild

Fortellingen om 3 år gamle Svanhild som ble tatt av ørna har en sentral plass i Leka historie.

Søndag 5. juni i 1932 dro familien Hansen fra Hortavær til Leka for å døpe sitt yngste barn. Etter dåpsseremonien i kirken ble det holdt selskap på gården Kvaløymyra nord på Leka. Med på turen var også tre år gamle Svanhild, familiens nest yngste barn. Om ettermiddagen hadde ungene blitt sendt ut for å leke, men da ungene skulle inn var ikke Svanhild å finne.

Mange kom for å bistå familien med letingen etter jenta, men det ga ingen resultater. I Hagafjellet, to kilometer fra Kvaløymyra, hadde et havørnpar hatt reir i flere år. Tre unge menn, som deltok i letingen, fattet mistanke om at ørna kanskje hadde tatt Svanhild. De klatret opp i fjellet for å se, og der fant de jenta sovende på en fjellhylle like nedenfor reiret, ca. 270 meter over havet.

Du kan lese om hendelsen her.

Kjolen som Svanhild hadde på seg, er tatt vare på. Den er hjemmesydd av et tynt bomullsstoff. Stoffet er tynt og sprøtt, og sårbar for ytterligere skader.

Leka kommune ønsker å bevare kjolen, og i 2022 ble kjolen sendt til Bevaringstenestene i Hordaland for renhold og konservering. Kjolen har nå bedre forutsetninger for bevaring og fremvisning i årene fremover. Du kan se bilder fra Bevaringstenestenes arbeid og lese mer om debatten her.

Nå er kjolen tilbake på Leka, og i første omgang stilt ut på kommunehuset. Den har fått et egnet monter, samt tekster som forteller om hendelsen, debatten og hvordan Svanhilds historie lever videre i dag.

Ørnerovet

Arkiv

Samlerapport sikring

10 år med Distriktsseksjonen

Krok uten agn gjør ingen gagn

Elvelangs med båt

Kulturvandring