Boengeskuvmie

Sørsamisk bringeklede

I vår gikk vi igjennom gjenstandssamlingen i Namsskogan i forbindelse med at vi pakker den ned. Det er mange fine gjenstander som nå er avfotografert og i ferd med å bli registrert i Primus, blant annet dette sørsamiske bringekledet, boengeskuvmie på sørsamisk.

Boengeskuvmie

Bringekledet bukes av både menn og kvinner – tradisjonelt bruker kvinner rødt og grønt, mens menn bruker rødt og blått eller rødt og svart. Broderiene er sydd med tinntråd. Utsmykningen viser stedstilhørighet og er et personlig uttrykk, gjerne med elementer fra eldre tid. Broderier med tinntråd eller perler ble også brukt på andre bruksgjenstander, som vesker og belter.

Sørsamisk bringekleder
Bringekleder utstilt på Kolvereid Bibliotek i september.

Tråante2017, 100-årsjubileet for samenes første landsmøte i Trondheim 6-9 februar 1917 ble markert med blant annet en utstilling om den siste reinflyttingen i Yttervikna, og supplert med gjenstander,drakter og historiske bilder.

Sørsamiske drakter
Sørsamiske drakter, fra utstillingen på Kolvereid.

Koftene har tradisjonelt et enkelt primærsnitt, slik drakter i middelalderens Europa også hadde. Der den i Europa etter hvert ble erstattet av mer kompliserte draktmønstre, beholdt samene den gamle formen fordi den var praktisk for arbeid ute i naturen.

Koftene er forskjellig i de ulike samiske områder. Sørsamiske kofter har en v-åpning i halsen, hvor det ble plass for bringekledet.

Arkiv

Gjenbruk av en utstilling

Samlerapport sikring

10 år med Distriktsseksjonen

Krok uten agn gjør ingen gagn

Elvelangs med båt