Kulturvandring

Røyrvik kommune fyller 100 år i 2023, og i den forbindelse ønsket vi å vise frem kommunens historie gjennom en kulturvandring i sentrum. Kulturvandringen tok utgangspunkt i kommunens kulturminneplan, og det var lagt inn 6 stoppesteder med en forteller på hvert sted. Temaene var samiske kulturminner i sentrum, skolehistorie, krafthistorie, gruvehistorie, kirkehistorie og bygdemuseets historie. Vandringen ble avsluttet på Røyrvik Bygdemuseum med bevertning og musikk. Vandringen var lagt til siste dag under Bærflekkdagan, og vi var kjempeheldig med været.

De lokale fortellerne hadde virkelig forberedt seg, og kunne fortelle spennende historier fra sine tildelte tema. Utfordringen var å holde det kort, da hver forteller bare hadde 5-7minutter til rådighet. En guide styrte vandringen, som var cirka 800 meter lang. 

Dette er en fantastisk måte å formidle kulturminneplanen til kommunen. Samtidig er det en mulighet til å engasjere lokalbefolkningen. Det er mange personer som sitter på mye kunnskap, og når terskelen er lav og innleggene ikke skal være så lang, blir det lettere å si ja til å være med. 

VI har tidligere laget en utstilling basert på kulturminneplanen til Namsos kommune, og en fotoutstilling om arbeiderboligene i Skorovas. Nå har vi altså testet ut kulturvandring basert på kulturminneplan, og det ble svært vellykket.