Vi spiller på én streng

For en stund siden skrev jeg om det fascinerende og relativt enkle instrumentet Salmodikon.

Vi er en kollegakvartett i Namdalen som har begynt på et prosjekt om instrumentet. Ingen av oss hadde noen erfaring med salmodikon fra før, men vi har gått løs på prosjektet med stor entusiasme. I slutten av januar hadde vi vår første samling og det var endelig tid for testing: Er det så enkelt som kantor Roverud påsto å spille salmodikon? Hvordan låter det egentlig?

Vi var samlet i det gamle skolehuset med seks forskjellig salmodikon foran oss. Noen manglet streng, andre hadde ikke opphøyelse for strengen (det finnes sikkert et fagutrykk for dette som jeg desverre ikke kan). Vi hadde foreløpig bare en bue, dermed ble det ikke noe flerstemt harmoni. Forsåvidt var det lite harmoni å høre. Vi konkluderte fort med at selv om prinsippet var enkelt, så var det desto vanskeligere å få salmodikonet til å høres ut som noe annet enn kattejammer.

Ved nest samling i slutten av februar var vi kommet et godt stykke på vei, og det ble spilt flerstemt med både gamle og nye sanger. Blant annet var det stor suksess med «Kjerringa med staven», «The Imperial March» fra Star Wars-filmene, og Coldplays «Viva la vida». Dette er et tverrfaglig prosjekt som inkluderer fire avdelinger ved Museet Midt: Sagbruksmuseet, Namdalsmuseet, Kunstmuseet N-T og Bygdesamlinger, og vi har store planer. Blant annet skal det lages et formidlingsopplegg for skoleelever og en stor fremføring/konsert i mars 2018. Vårt neste skritt er å lage våre egne salmodikon. Akkurat nå spiller vi på de gamle instrumentene som finnes i Namdalsmuseets samlinger.

Hilsen Museet Midts Kvinnelige Salmodikonorkester

Arkiv

Gjenbruk av en utstilling

Samlerapport sikring

10 år med Distriktsseksjonen

Krok uten agn gjør ingen gagn

Elvelangs med båt