10 år med Distriktsseksjonen

To personer sitter på bakken og slår ild

Distriktsseksjonen i Museet Midt feiret sitt 10årsjubileum i 2023. Noen stor markering ble det ikke, men noen av prosjektene vi jobber med for tiden viser tydelig utviklingen i seksjonen siden oppstarten. Vi har gått fra å jobbe med 6 kommuner til å jobbe med 9 kommuner. Dette gir oss mange utfordringer og muligheter. I 2013…

Les mer

Krok uten agn gjør ingen gagn

Bildet viser gjenstander og tekster fra utstillingen om fiske

Fiske har vært og er fortsatt en viktig del av kulturen og identiteten vår. Men hvordan har namdalingene fått napp? Hvordan fungerer en härveli? Hva er egentlig tumming?   Dette er en vandreutstilling som tar for seg fiske i hav, elv og vann i Namdalen. Den tar for seg ulike fiskemetoder og fiskeredskaper, samt noen…

Les mer

Utstilling i pandemitid

To kvinner monterer en fotoutstilling

Som alle andre er også vi i Distriktsseksjonen preget av pandemien. Vi får gjort mye via nett og videomøter, men det er en del ting som man må gjøre fysisk. Henge opp utstillinger er en av disse tingene.  Vi har utsatt og utsatt, men nå kunne vi endelig henge opp fotoutstillingen vår “Skorovatn – Arbeiderboligene…

Les mer

Skorovatn vandrer videre

detaljer fra arkitektur skorovatn

Vår vandreutstilling “Skorovatn – Arbeiderboligene på Myra” har nå vandret videre til Røyrvik Bibliotek. Med denne utstillingen bruker vi en del tid på å finne en fin rytme for oppheng, både med tanke på form og farge. Det er et helt puslespill å finne et oppsett som vi er fornøyd med. Så kommer jobben med…

Les mer

Formidling av kulturminneplaner

Banner fra utstilling kulturminner

Kulturminneplaner har vært et satsingsområde for Riksantikvaren de siste årene. Kommunene har kunnet søke om midler til arbeidet, og alle kommunene i Namdalen har gjort dette. Av 11 kommuner er 5 kommuner i oppstarten av arbeidet, og vi deltar i arbeidsgrupper i fire av disse kommunene. Noen av disse har jobbet med kulturminneplanen tidligere, men…

Les mer

En streng med mange muligheter

Musikkutstilling Jøa

Vår vandreutstilling “Én streng – mye musikk” er nå satt opp på Fyret Flerbrukshus på Jøa. Lokalet vi har til rådighet er ikke stort, og mulighetene for å henge ting på veggen er begrenset. Likevel er det er lyst og fint lokale som brukes mye av lokalbefolkningen. Siden denne utstillingen står på rollups og har…

Les mer

Det sanselige 1700-tallet vandrer videre

Det sanselige 1700-tallet

Denne flotte vandreutstillingen er nå satt opp i foajeen på kommunehuset i Nordli i Lierne. Arealet utstillingen nå står i er nettopp pusset opp og tilrettelagt for utstillinger. Før var det garderobestativer og lignende der, men nå er det åpent og fint. En enkel monteringslist gjør det mulig å henge opp det meste vi trenger.…

Les mer

Så sang de den døde ut

Så sang de den døde ut, poster

  Utstillingen «Så sang de den døde ut» handler om død og begravelse i tiden for rundt hundre år siden. Dette er tiden før institusjonene tar over ansvaret for den døende og stellet av de døde i sykehjem og bårehus. Tidligere var det vanlig at folk bodde tettere sammen, og de aller fleste døde i…

Les mer

En streng får selskap av en fiolin

Utstilling Haugum Mølle

Historielaget i Overhalla feirer 40 år i år, og i den forbindelse har vi satt opp vår vandreutstilling om salmodikon og citerinstrumenter på Haugum Mølle i Overhalla. Da det ble bestemt at salmodikon-utstillingen skulle til Overhalla, ble vi kjent med Overhallas rike musikkhistorie. Det er bevart en god del notebøker med gamle slåtter fra Overhalla,…

Les mer

En tråd vandret inn på et bibliotek

Utstilling, en tråd mange teknikker, Sørli

Vår vandreutstilling «En tråd – mange teknikker» står nå på Lierne Folkebibliotek – Sørli. Der skal den stå under årets Vrimmel-festival og frem til midten av desember. Bibliotek er et ypperlig sted for mange av våre vandreutstillinger. Det er et sted som mange i lokalsamfunnet besøker, det er bemannet, og det gir flotte muligheter til…

Les mer