Gjenbruk av en utstilling

en vegg med et bilde av en garnbøter og gjenstander

På Flatanger Bygdemuseum ble det laget en temporærutstilling om fiskeri i fjor. Fra starten av var planen at denne utstillingen skulle gjenbrukes i uthuset på museet. Venneforeningen er i gang med å lage årets utstilling, og dermed startet vi arbeidet med å flytte inn i uthuset. Det første som måtte gjøres var å tømme rommet…

Les mer

Krok uten agn gjør ingen gagn

Bildet viser gjenstander og tekster fra utstillingen om fiske

Fiske har vært og er fortsatt en viktig del av kulturen og identiteten vår. Men hvordan har namdalingene fått napp? Hvordan fungerer en härveli? Hva er egentlig tumming?   Dette er en vandreutstilling som tar for seg fiske i hav, elv og vann i Namdalen. Den tar for seg ulike fiskemetoder og fiskeredskaper, samt noen…

Les mer

Fiskeri i Flatanger

utstilling med gjenstander fra fiske og et foto i bakgrunnen som viser en eldre man som bøter garn

På bygdemuseet på Hilstad i Flatanger har de nå fått et rom til temporære utstillinger. Det er den gamle lesesalen, som også har vært benyttet som gymsal. Museets Venner har ryddet rommet og nå er det satt om en ny utstilling om fiskeri i Flatanger. Utstillingen har mange lokale bidrag: utstillingsteksten er skrevet av en…

Les mer

Ny basisutstilling om fiske i Osen

Gul bakvegg med tekstbanner, en rød plate og to glassplater med sitater

Osen Bygdatun er et aktivt bygdemuseum, som har mange flinke frivillige. I samarbeid med noen av disse ildsjelene har vi laget en ny basisutstilling i et av naustene på tunet. Utstillingen forteller om fiske i Osen og båtens betydning. I tillegg er det en egen vegg dedikert til Storversdagen, en stor ulykke i 1859 der…

Les mer

Fagdag om utstillingsarbeid for frivillige

Kvinne holder presentasjon for noen personer som sitter ved et bord

Våre flotte frivillige gjøre en fantastisk jobb på bygdemuseene i distriktet. I tillegg til blant annet registrering, guiding og vedlikehold, holder de også på med utstillingsarbeid. Det er særlig tre grupper, to i Lierne og en i Overhalla, som har kommet langt i dette arbeidet. For å gi dem litt faglig påfyll, samt legge til…

Les mer

Fagdag for frivillige

Ca 30 personer står ute på foran en låve

Vi har lenge tenkt på å samle våre mange frivillige til en nettverkssamling, og siden det er frivillighetens år i år, så passet det ypperlig å invitere til en Fagdag for frivillige.  Alle frivillige på bygdemuseene i hele Namdalen ble invitert til en samling på Grong. Vi snakket om registreringsarbeid og alt arbeidet som gjøres…

Les mer

Utstilling i pandemitid

To kvinner monterer en fotoutstilling

Som alle andre er også vi i Distriktsseksjonen preget av pandemien. Vi får gjort mye via nett og videomøter, men det er en del ting som man må gjøre fysisk. Henge opp utstillinger er en av disse tingene.  Vi har utsatt og utsatt, men nå kunne vi endelig henge opp fotoutstillingen vår “Skorovatn – Arbeiderboligene…

Les mer

Et forkle-samarbeid

collage med fem bilder fra forkleutstillingen

Historielaget i Overhalla er en aktiv gjeng. Vi har samarbeidet med de om både utstillinger, formidlingsopplegg, aktivitetsdager og mye mer. I høst var det på tide å sette opp en ny forkle-utstilling i lokalene deres på Haugum Mølle i Overhalla.  Det ble satt ned en arbeidsgruppe i historielaget, og temaet de valgte denne gangen ble…

Les mer

Skorovatn vandrer videre

detaljer fra arkitektur skorovatn

Vår vandreutstilling “Skorovatn – Arbeiderboligene på Myra” har nå vandret videre til Røyrvik Bibliotek. Med denne utstillingen bruker vi en del tid på å finne en fin rytme for oppheng, både med tanke på form og farge. Det er et helt puslespill å finne et oppsett som vi er fornøyd med. Så kommer jobben med…

Les mer

Bjørhusdal gamle skole og kapell – hverdagsliv og høytid

Interiør Skolerommet Bjørhusdal

Bjørhusdal gamle skole og kapell ble bygd mellom 1885 og 1887. Senere ble det ene rommet gjort om til kapell, vigslet og tatt i bruk til kirkelige handlinger. Bygget eies av Namsskogan kommune og er i dag et museum, men er fortsatt vigslet og benyttes til kirkelige handlinger som gudstjeneste, dåp og bryllup. I 2019 begynte…

Les mer

Formidling av kulturminneplaner

Banner fra utstilling kulturminner

Kulturminneplaner har vært et satsingsområde for Riksantikvaren de siste årene. Kommunene har kunnet søke om midler til arbeidet, og alle kommunene i Namdalen har gjort dette. Av 11 kommuner er 5 kommuner i oppstarten av arbeidet, og vi deltar i arbeidsgrupper i fire av disse kommunene. Noen av disse har jobbet med kulturminneplanen tidligere, men…

Les mer

En liten musikkutstilling

Utstilling Helge Grande, LP-plater, trekkspill og skjorter

I Overhalla har vi det siste året jobbet i nært samarbeid med Overhalla Historielag for å legge til rett for bedre bruk av deres lokaler på Haugum Mølle. De har sett hvordan vi jobber med våre vandreutstillinger og presentasjon av gjenstander, og har blitt inspirert til å lage sin egen utstilling om en lokal musikkpersonlighet;…

Les mer